Si se že kdaj znašla v poplavi kozmetičnih izdelkov? Ti ni točno znano za kaj se uporabljajo kisline (AHA, BHA, salicilna, azelaična, hialuronska,…) vitamini, peptidi, ceramidi ter ostale aktivne učinkovine?

Sama pa nisi prepičana kakšen tip kože imaš? Normalen, suh, masten, mešan? Kot tip kože je tudi zelo pomembno v kakšnem stanju je tvoja koža, saj je potrebno najprej izboljšati njeno stanje. Koža je lahko dehidrirana, občutljiva, razdražena, aknasta,…

Tip in stanje kože sva predelali že v prejšnjem članku. Oglej si ga 😉

Zato te povabim, da greva najprej na teorijo. Dama, si pripravljena na nekaj svežega znanja?

Torej, namen aktivnih učinkovin je, da s svojo močjo učinkovito odpravljajo določene težave na koži. Te sestavine skrbijo za najvidnejše spremembe na koži.

KISLINE:

  • spodbujanje kolagena (retinodi, AHA)
  • normalizacija hiperpigmetacije (retinoidi, hidroksi kisline)
  • protivnetni učinek (azelaična kislina)
  • zaščita celic pred oksidativnim stresom (antioksidanti, retionidi)
  • posvetilitev kože (azelaična, hidroksi kislina, retinoidi)
POZOR!
Z uvajanjem kislin k svoji negi bodi pozorna, da jih dodajaš v nizkih kocentracijah – s tem preprečiš porušenje kožne bariere.

Kako pa veš, da je bariera kože porušena?

 

Koža postane občutljiva, spremlja jo občutek zategovanja, suhost, luščenje. To pa ni prijetno :/  

VITAMINI:

  • vitamin A (učinkovito spodbuja obnovo celic, regulira izločanje sebuma, spodbuja sintezo kolagena in elastina, antioksidatno delovanje, zmanjašnje hiperpigmentacij). Pazi, vse oblike vitamina A nimajo vidnega učinka (RETINOJSKA KISLINA je ‘kraljica’ vitamina A, ampak je v prosti prodaji prepovedana. Naslednji korak od ‘kraljice’ je RETINAL –  je učinkovit. Tretji korak je RETINOL – manj učinkovit ter RETINIL ESTRI – najmanj učinkoviti).
  •  vitamin B3 ali niacinamid (ohranja zdravo kožno bariero, ter kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki). Ima posvetliten učinek, za ta namen je učinkovitejši  z drugimi posvetlitvenimi sestavinami. Kožo pomirja, zmanjša vnetja in blaži rdečico.
  • vitamin C (‘kralj’ antioksidantov). Učinkovit je pri fotopoškodbah in je nujno potreben pri sintezi kolagena, pospešuje celjenje ran ter ima posvetlitvene učinke. Najbolj učinkovito nalogo bo opravila L-ASKORBINSKA KISLINA, ki je osnovno in biološko aktivna oblika. Učinkovita te oblike vitamina C je med 3% in 25%.